Gå direkt till innehållet

Testa SVT Språkplay du med

SVT Språkplay är en app för alla som vill lära sig bättre svenska, utvecklad med målgruppen för att göra den ännu lättare att använda. Hittills har 30 000 laddat ner appen. Testa appen du också, skriver oneline-beställaren Are Nundal.

Tittare som testar nya appen SVT Språkplay.

Sedan vi släppte appen i höstas har vi kontinuerligt fört dialog med målgruppen för att göra SVT Språkplay ännu bättre. För dig som ännu ej är bekant med appen kan du läsa mer om den här. Till min stora glädje har appen vunnit Spektrumpriset, som delas ut för best practice i relation till SVT:s policy om Sverigespegling och inkludering!

På bilden ovan syns SVT, den ideella föreningen Språkkraft och Sveriges Ensamkommandes Förening som i  november testade appen tillsammans med femton mer eller mindre nyanlända barn och ungdomar. De är i åldrarna 11-18 år och befinner sig på mottagningsenheten Adjunkten i Linköping. Det var en oerhört givande heldag med en grupp som är vana app-användare men som har en obefintlig relation med SVT.

Appen är inne i en testfas där vi lyssnar noga på användarna och skruvar på funktioner. Hittills har vi lagt till tre efterfrågade språk: tigrinska, amhariska och pashto. Därmed erbjuder appen språkstöd för 18 språk. Vi har också förändrat startsidan så att den bara presenterar de program som faktiskt fungerar i Språkplay, alltså de program som har valbar undertext.

Vi har nu 4000-5000 aktiva användare per vecka. I våra kontakter med målgruppen förstår vi att de består av både enskilda användare och användare som använder SVT Språkplay under handledning av pedagoger inom SFI och skola. 

Så säger några av våra användare:

Emad:

Great app, i like it very much and i think this app will help me to learn swedish fast. Thanks to all people who work on it. Keep going.

Marika, lärare på SFI:

"Igår på datalektionen introducerade jag er app och eleverna och språkstödjarna blev jätteglada! Hälsa dina kollegor det! Jag brukar göra egna ordlistor till Skärgårdsdoktorn och jobba med dem i klassrummet så er app är ett mycket bra komplement.

Vad tycker du om appen? Hur kan den göras ännu bättre? I appen finns möjlighet att lämna feedback, via en pratbubbla, så testa och tala om för oss vad du tycker!

Are Nundal, programbeställare