Gå direkt till innehållet

Eurovision Song Contest har aldrig varit viktigare

Idag sänds den första semifinalen i Eurovision Song Contest från Globen i Stockholm. Programdirektör Lena Glaser om tv-magi och mänskliga möten.

Måns Zelmerlöw och Petra Mede.

Ikväll smäller det. Första semifinalen i Eurovision song contest drar igång klockan 21.00 ikväll och så den andra på torsdag, inför den stora finalkvällen på lördag. Många av er är ju fullkomligt uppdaterade. Men för er som känner att ni vill ha lite bättre koll finns allt att läsa här, eller för den som vill följa Viktor Frisks rapportering under veckan, här.

En 320 kvadratmeter stor scen som väger 30 ton med en ledskärm på 37X10 meter. Det är inte för inte som Eurovision Song contest är Europas största tv-produktion (om man bortser från sport).

Idén om ett gemensamt tv-program för alla i Europa, som uppstod för över 60 år sedan, håller än. Behovet av gemensamma upplevelser och lägereldar har kanske aldrig varit så stort som nu och den här typen av gemensamma kulturyttringar aldrig så viktiga.

”Det hela handlar om att skapa tv-magi”, som tävlingsproducenten Christer Björkman säger. Tv-magi och mänskliga möten. Kultur och möten kring sång, musik och dans - vad mer kan man begära? Alltihop handlar ju om ”The freedom of expression and the right to be whoever you choose to be”, som Björn Ulvaeus sa när han invigningstalade i Stockholms stadshus i söndags.

För Eurovision song contest är så mycket mer än ett tv-program, Come together så mycket mer än en vanlig slogan. Vi är så glada och stolta över att än en gång få vara värdar för detta numera lite ålderstigna, men ändå alltid lika ungdomliga och nydanande program, som på riktigt förenar människor mellan och inom olika länder i Europa och numera även utanför. (I år sänds Eurovision för första gången i USA!)

Vilket annat tv-program har för övrigt flagghissning på slottsbacken (pampigt!) dekorerade bussar och bilar, egen klubb på Skeppsholmen, eget torn i Kungsträdgården och över huvud taget en fest både i centrum och i ytterområdena som alla i Stockholm just nu kan vara med på. Med fint väder dessutom!